שמש ויטמין D וקוצר ראייה

יוני 11th, 2015 | No Comments

חשיפה לשמש, פעילות בחוץ ומניעת התקדמות קוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד

מחקרים רבים, וועדות בכנסים, הצגות פוסטרים מראים את החשיבות של חשיפה מתונה לשמש למניעת קוצר ראייה ומניעת התקדמות של קוצר ראייה.

קרנית השמש – הקרינה האולטרה סגולה

ניתן לחלק את הקרינה האולטרה סגולה לשלושה אורכי גל: אורכי גל ארוכים (UV-A) ,אורכי גל בינוניים (UV-B) ואורכי גל קצרים (UV-C) כאשר האחרון הוא המסוכן ביותר ולמזלנו אינו מגיע לפני שטח כדור הארץ וקיים רק במקורות מלאכותיים כגון מתקני טיהור למיניהם. קרינה אולטרה סגולה בעלת אורכי גל בינוניים מגיעה לפני שטח כדור הארץ בעשרות מונים פחות מקרינה אולטרה סגולה באורכי גל ארוכים אולם היא מסוכנת יותר כי היא גורמת נזק ישיר לרקמות. עוצמות קרינת אולטרה סגולה בעלת אורכי גל ארוכים מתנהגת כ"תמונת ראי" במהלך שעות היום בהשוואה לעוצמות הקרינה של אורכי גל בינוניים. קרינת אולטרה סגולה בעלת אורכי גל ארוכים מגיעה לשיאה בשעות הצהריים, בשעות הבוקר והאחר הצהריים (שעות קצה) עוצמת הקרינה נמוכה יותר וההפך מתרחש בעוצמת הקרינה האולטרה סגולה בעלת אורכי גל בינוניים במהלך שעות היום (בשעות קצה הקרינה גבוהה ובצהריים נמוכה)

ויטמין D ושמש

ויטמין D הינם תרכובות מ 5 סוגים, מD1 עד D5. ויטמין D אינו בדיוק ויטמין (ויטמין שהו תרכובת שהגוף אינו יכול לייצר ויש לצרוך אותו מהחוץ). את הויטמין D הגוף יכול לייצר בעצמו מחשיפה לקרינת UV-B. כאמור ויטמין D3 נוצר ע"י קרינה אולטרה סגולה הפוגעת בארגוסטרול (סוג של כולסטרול) הנמצא בעור ולאחר מכן נוצרת תרכובת פרו-ויטמין מסיס בשומן ודומה להורמון יותר מאפשר דומה לויטמין. חשיפה לשמש מסייעת לשיפור מצב הרוח ומניעת דיכאון בנוסף, ויטמין D מסייע במניעת זיהומים, מועיל לתהלכי קרישיות הדם ומתפקד כנוגד חמצון יעיל כמו כן מסייע בספיגת סידן מהמעי, מקטין את הסיכון לסוכרת, מחלות אוטואימוניות, גידולים סרטניים ועוד.

חשיפה מתונה לשמש ופעילות מחוץ לבית מוענת קוצר ראייה

כבר למעלה מעשור מצאו כי ילדים שנחשפו לאור שמש ולפעילות בחוץ היו בעלי קוצר ראייה מופחת מילדים ששוהים בבית. באופן כללי, ההוכחה של הקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה מתרחש על דרך השלילה, פגמים ומוטציות בקליטת ויטמין D יוצרים קוצר ראייה. המקור השני לקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה הוא שרמות נמוכות של ויטמין D בדם קשורות לקוצר ראייה וגם חוסר פעילות של ילדים מחוץ לבית גם תומכים בקשר זה. מחזק את הטענה הינה העבודה שקיים קשר בין רמות של דופאמין (דופאמין הוא מוליך עצבי שבין היתר מונע את הפקודה להתארכות העין) וקוצר ראייה, רמות הדופאמין יורדות בעוצמות תאורה נמוכה. ישנם 2 עובדות שמסייעות למניעת קוצר ראייה בזמן פעילות מחוץ לבית: ראייה חדה יותר (קוטר אישון) והרגעת האקומודציה (ביצוע פוקוס לקרוב). בזמן שיוצאים מחות לבית אנו מבצעים פחות פוקוס לקרוב). חשוב לזכור כי יציאה מחוץ לבית גורמת לראייה חדה יותר ומונעת טשטוש בגלל גודל האישון (האישון נעשה קטן יותר בסביבה עם שמש וכך התמונה חדה יותר ומונעת טשטוש ויש לכך השפעה לקוצר ראייה). בנוסף, בסביבה ביתית אנו מבצעים אקומודציה ללא הרף כאשר אנו יוצאים מחוץ לבית הראייה מתמקדת למרחק בעיקר (יכולת האקומודציה יורדת בצורה משמעותית). עדיין נשאלת השאלה האם רמות גבוהות בדם של ויטמין D מונעת קוצר ראייה או דווקא החשיפה לשמש עצמה (שמעלה את רמות ויטמין D) היא זאת שמונעת את התפתחות קוצר הראייה. בכל מקרה, חשיפה מתונה לשמש מונעת או מסייעת למנוע התקדמות של קוצר ראייה.

איזה מחקרים בולטים בספרות מצאו את קשר בין ויטמין D לקוצר ראייה? האם המחקרים הראו כי חשיפה לשמש מונעת קוצר ראייה?

אצל בני אדם בעלי פולימורפיזם ברצפטור לקליטת ויטמין D נמצא שכיחות גבוהה של קוצר ראייה. כלומר קוצר ראייה מתרחש אם הרצפטור (קולטן) שאחראי לקלוט את ויטמין D פגום. מכאן יש קשר ישיר בין ויטמין D להתפתחות קוצר ראייה. Annamaneni S הינו חוקר הודי שפרסם מאמר בשנת 2011 בכתב העת של רפואת עיניים עומאן. במאמר הוא מצא כי ליקוי בג Fok1 הקשור לרצפטור של ויטמין D גורם להתפתחות של קוצר ראייה.
מחקר שנערך בקרב 2038 נערים בני 13 עד 18 שנים מדרום קוריאה מצא כי רמות נמוכות של ויטמין D קשורות לקוצר ראייה. הקשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לקוצר ראייה היה בולט מאוד בעיקר בקוצר ראייה גבוה. המאמר התפרסם באפריל 2014 בכתב העת היוקרתי IOVS) Investigative Ophthalmology & Visual Science).
סיאן יאזד מאוסטרליה יחד עם עוד 10 חוקרים ורפואי עיניים שגם הם מאוסטרליה פרסם מאמר אודות הקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה. המאמר התפרסם ביולי 2014 גם בכתב העת היוקרתי IOVS. המאמר בדק קרוב ל 1000 נבדקים צעירים ודן בקשר בין רמות ויטמין D לבין קוצר ראייה דרך אומדן זמן החשיפה לשמש. זמן החשיפה לשמש נמדד באמצעות שאלון שהדק האם הנבדקים נמצאים נמצאים מחוץ לבית באמצעות שאלות כמו פחות מרבע של היום, בערך מחצית היום או יותר מ3/4 היום אני נמצא מחוץ לבית. כמו כן נערכה בדיקות דם לבדיקת מדד ויטמין D. במחקר נמצא כי חד משמעית כי קוצר ראייה קשורה לרמות נמוכות של ויטמין D בדם. שאלת החוקרים הייתה האם רמות גבוהות של ויטמין D בדם מונעת קוצר ראייה או דווקא החשיפה לשמש עצמה (שמעלה את רמות ויטמין D) היא זאת שמונעת את התפתחות קוצר הראייה.

חשיבות החשיפה לשמש ולא הפעילות בחוץ (שיכולה להיות ללא חשיפה לשמש) לקוצר ראייה?

מחקר חדש הדן בחשיפה לשמש עצמה (חשיפה לקרינה אולטה סגולה) בפעילות מחות לבית והקשר לקוצר ראייה אצל נערים ולא ילדים התפרסם לאחרונה. מאקנייט מפרת' באוסטרליה ועמיתיו פרסמו את מחקרם בחודש נובמבר 2014 בכתב העת השייך לאיגוד רפואת העיניים של ארה"ב. קבוצת המחקר כללה 1344 נערים בגילאי 19 עד 22 שנים. במחקר נמצא קשר הפוך בין קוצר ראייה לחשיפה לשמש ומאמר זה כמו רבים אחרים תומך במאמרים קודמים שגרסו שפעילות מחו. לבית אצל ילדים ונערים מונעת קוצר ראייה.

המידע באתר אינו אמור להחליף ביקור או ייעוץ אצל איש המקצוע או הרופא, ייעוץ רופאי כרוך בביקור פורמלי והליך בדיקה אצל איש המקצוע . המידע נועד לשפר את ההבנה והידע בתחום קוצר ראייה. הטיפולים וההליכים המתוארים באתר אינם מהווים המלצות לטיפול רפואי או להליך רפואי וכל מטרתם לספק מידע, תיאור והסברים אודות טיפולים והליכים מקובלים בתחום קוצר ראייה.
האתר מוגן בזכויות יוצרים, אין להעתיק ו/או לצטט ו/או להקריא מהאתר בכל צורה שהיא לרבות צילום, סריקה, הקרנה ואמצעים אלקטרוניים שונים ללא אישור בכתב מד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד. הפרה של הנ"ל תגרור נקיטת צעדים משפטיים על הפרת הזכויות. האתר מוגן בזכויות יוצרים – כל הזכיות שמורות©

השאר תגובה

תגיות

Cyclopentolate (ציקלופנטולט) Timolol Tropicamide (טרופיקאמיד) WSPOS: האיגוד העולמי לרפואת עיניים ילדים ופזילה אטרופין אמצעים לעצירת קוצר ראייה אסטיגמציה ביקור וייעוץ של הרופא גנטיקה וקוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט דרכים לעצירת קוצר ראייה האטה של קוצר הראייה האם לילד יהיה משקפיים המרכז לעצירת קוצר ראייה התפתחות חדות הראייה אצל ילדים חדות ראייה אצל ילדים טיפול באטרופין לעצירת המספר טיפול באטרופין לעצירת המספר במשקפיים טיפול תרופתי לעצירת המרשם מחקרים על ילדים וקוצר ראייה מיופיה מניעת קוצר ראייה נזקי שמש לעין סיבוכי קוצר ראייה סיבות לקוצר ראייה עדשות מגע עדשות מגע לעצירת קוצר ראייה עדשות משקפיים עצירת המספר במשקפיים עצירת מספר משקפיים עצירת קוצר ראייה עצירת קוצר ראייה משקפיים פירנזפין פירנזפין (Pirenzepine) פעילות בחוץ ומניעת קוצר ראייה פרופ' יאיר מורד פרופ' מורד ד"ר ארדינסט צור קשר צילנדר קוצר ראייה קוצר ראייה בילדים רוחק ראייה שינה באור או בחושך שכיחות קוצר ראייה תרופות

לוח מודעות