פעילות בחוץ ומניעת קוצר ראייה

אוקטובר 17th, 2013 | No Comments

פעילות ילדים בחוץ ומניעת קוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד

ילד מציץ עם משקפיים ד"ר ניר ארדינסט פרופ' מורד.

ילד מציץ עם משקפיים ד"ר ניר ארדינסט פרופ' מורד.

קוצר ראייה הינה בעיה מולטיפקטוריאלית – מושפעת מגורמים שונים ורבים. לפני כמעט כעשור התחילו העדויות הראשונות שפעילות ילדים מחוץ לבית (במספר דו ספרתי של שעות פעילות בשבוע) תורמת למניעת קוצר ראייה ומניעת סיבוכים הקשורים לקוצר ראייה גבוה. גם כאן הסיבות לא טרם ידועות במלואן מדוע פעילות בחוץ מסייעת למניעת קוצר ראייה. מייחסים לגורמים כמו אורך גל מסוים מהשמש, קוטר אישון קטן וקבוע, הפסקת מאמץ האקומודציה (פוקוס לקרוב), ויטמין D, פעילות ספורטיבית ועוד גורמים נוספים את האחראיים למניעת קוצר הראייה.

במאמר זה נמקד בחשיפה לשמש ויצירת ויטמין D ומניעת או האטה של קוצר ראייה בילדים.

איזה מחקרים בולטים בספרות מצאו את  קשר בין ויטמין D לקוצר ראייה? האם המחקרים הראו כי חשיפה לשמש מונעת קוצר ראייה?

אצל בני אדם בעלי פולימורפיזם ברצפטור לקליטת ויטמין D נמצא שכיחות גבוהה של קוצר ראייה. כלומר קוצר ראייה מתרחש אם הרצפטור (קולטן) שאחראי לקלוט את ויטמין D פגום. מכאן יש קשר ישיר בין ויטמין D  להתפתחות קוצר ראייה. Annamaneni S הינו חוקר הודי שפרסם מאמר בשנת 2011 בכתב העת של רפואת עיניים עומאן. במאמר הוא מצא כי ליקוי בגן Fok1 הקשור לרצפטור של ויטמין D גורם להתפתחות של קוצר ראייה.
מחקר שנערך בקרב 2038 נערים בני 13 עד 18 שנים מדרום קוריאה מצא כי רמות נמוכות של ויטמין D קשורות לקוצר ראייה. הקשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לקוצר ראייה היה בולט מאוד בעיקר בקוצר ראייה גבוה. דיווחים ראשוניים של המחקר הגיעו מכנסי של קוצר ראייה באסיה ובצפון המזרח הרחוק כאשר החוקרים דיווחו שמחקר זה נשלח לשיפוט בכתב העת היוקרתי של IOVS) Investigative Ophthalmology & Visual Science).
סיאן יאזד מאוסטרליה יחד עם עוד 10 חוקרים ורפואי עיניים שגם הם מאוסטרליה פרסם מאמר אודות הקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה. את תוצאות המאמר סיאן יאזד פירסם בכנסים של קוצר ראייה באמצעות הרצאות ופוסטרים במהלך שנת 2013. המאמר בדק כמה מאות נבדקים צעירים ודן בקשר בין רמות ויטמין D לבין קוצר ראייה דרך אומדן זמן החשיפה לשמש. זמן החשיפה לשמש נמדד באמצעות שאלון שהדק האם הנבדקים נמצאים נמצאים מחוץ לבית באמצעות שאלות כמו פחות מרבע של היום, בערך מחצית היום או יותר מ3/4 היום אני נמצא מחוץ לבית. כמו כן נערכה בדיקות דם לבדיקת מדד ויטמין D. במחקר נמצא כי חד משמעית כי קוצר ראייה קשורה לרמות נמוכות של ויטמין D בדם. שאלת החוקרים הייתה האם רמות גבוהות של ויטמין D בדם מונעת קוצר ראייה או דווקא החשיפה לשמש עצמה (שמעלה את רמות ויטמין D) היא זאת שמונעת את התפתחות קוצר הראייה.

האם יש קשר בין יציאה מהבית לשמש או פעילות מחוץ לבית ויטמין D לקוצר ראייה? האם חשיפה מתונה לשמש או ויטמין D מונעת או מסייעת למנוע התקדמות של קוצר ראייה? האם יש קשר בין רמות ויטמין D לבין המספר במשקפיים?

כבר כמעט כעשור מצאו כי ילדים שנחשפו לאור שמש ולפעילות בחוץ היו בעלי קוצר ראייה מופחת מילדים ששוהים בבית. באופן כללי, ההוכחה של הקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה מתרחש על דרך השלילה, פגמים ומוטציות בקליטת ויטמין D יוצרים קוצר ראייה. המקור השני לקשר בין ויטמין D לקוצר ראייה הוא שרמות נמוכות של ויטמין D בדם קשורות לקוצר ראייה וגם חוסר פעילות של ילדים מחוץ לבית גם תומכים בקשר זה. מחזק את הטענה הינה העבודה שקיים קשר בין רמות של דופאמין (דופאמין הוא מוליך עצבי שבין היתר מונע את הפקודה להתארכות העין) וקוצר ראייה, רמות הדופאמין יורדות בעוצמות תאורה נמוכה. ישנם 2 עובדות שמסייעות למניעת קוצר ראייה בזמן פעילות מחוץ לבית: ראייה חדה יותר (קוטר אישון) והרגעת האקומודציה (ביצוע פוקוס לקרוב). בזמן שיוצאים מחות לבית אנו מבצעים פחות פוקוס לקרוב). חשוב  לזכור כי יציאה מחוץ לבית גורמת לראייה חדה יותר ומונעת טשטוש בגלל גודל האישון (האישון נעשה קטן יותר בסביבה עם שמש וכך התמונה חדה יותר ומונעת טשטוש ויש לכך השפעה לקוצר ראייה). בנוסף, בסביבה ביתית אנו מבצעים אקומודציה ללא הרף כאשר אנו יוצאים מחוץ לבית הראייה מתמקדת למרחק בעיקר (יכולת האקומודציה יורדת בצורה משמעותית). עדיין נשאלת השאלה האם רמות גבוהות בדם של ויטמין D מונעת קוצר ראייה או דווקא החשיפה לשמש עצמה (שמעלה את רמות ויטמין D) היא זאת שמונעת את התפתחות קוצר הראייה. בכל מקרה, חשיפה מתונה לשמש מונעת או מסייעת למנוע התקדמות של קוצר ראייה.

המידע באתר אינו אמור להחליף ביקור או ייעוץ אצל איש המקצוע או הרופא, ייעוץ רופאי כרוך בביקור פורמלי והליך בדיקה אצל איש המקצוע . המידע נועד לשפר את ההבנה והידע בתחום קוצר ראייה. הטיפולים וההליכים המתוארים באתר אינם מהווים המלצות לטיפול רפואי או להליך רפואי וכל מטרתם לספק מידע, תיאור והסברים אודות טיפולים והליכים מקובלים בתחום קוצר ראייה.
האתר מוגן בזכויות יוצרים, אין להעתיק ו/או לצטט ו/או להקריא מהאתר בכל צורה שהיא לרבות צילום, סריקה, הקרנה ואמצעים אלקטרוניים שונים ללא אישור בכתב מד"ר ניר ארדינסט. הפרה של הנ"ל תגרור נקיטת צעדים משפטיים על הפרת הזכויות. האתר מוגן בזכויות יוצרים – כל הזכיות שמורות©

 

השאר תגובה

תגיות

Cyclopentolate (ציקלופנטולט) Timolol Tropicamide (טרופיקאמיד) WSPOS: האיגוד העולמי לרפואת עיניים ילדים ופזילה אטרופין אמצעים לעצירת קוצר ראייה אסטיגמציה ביקור וייעוץ של הרופא גנטיקה וקוצר ראייה ד"ר ניר ארדינסט דרכים לעצירת קוצר ראייה האטה של קוצר הראייה האם לילד יהיה משקפיים המרכז לעצירת קוצר ראייה התפתחות חדות הראייה אצל ילדים חדות ראייה אצל ילדים טיפול באטרופין לעצירת המספר טיפול באטרופין לעצירת המספר במשקפיים טיפול תרופתי לעצירת המרשם מחקרים על ילדים וקוצר ראייה מיופיה מניעת קוצר ראייה נזקי שמש לעין סיבוכי קוצר ראייה סיבות לקוצר ראייה עדשות מגע עדשות מגע לעצירת קוצר ראייה עדשות משקפיים עצירת המספר במשקפיים עצירת מספר משקפיים עצירת קוצר ראייה עצירת קוצר ראייה משקפיים פירנזפין פירנזפין (Pirenzepine) פעילות בחוץ ומניעת קוצר ראייה פרופ' יאיר מורד פרופ' מורד ד"ר ארדינסט צור קשר צילנדר קוצר ראייה קוצר ראייה בילדים רוחק ראייה שינה באור או בחושך שכיחות קוצר ראייה תרופות

לוח מודעות